Burn-out, boksen & AD(H)D

Burn-out Boksen & ADHD

Mijn persoonlijke verhaal over het worstelen met een burn-out, AD(H)D en hoe ik terecht ben gekomen in de wonderwereld van het boksen.

Met een vol hoofd spring ik in de auto. Ik vertrek net op tijd zodat ik zo kort mogelijk in de drukke kleedruimte hoef te zitten. Ik doe de bandages om mijn handen en loop de zaal binnen. We zijn nog niet begonnen, maar ik beweeg al wat lichtjes op mijn voeten en laat mijn handen bewegen. Opeens gebeurt het … rust…

Even snel herstellen van mijn burn-out!

In 2013 kreeg ik een ongelofelijk hardnekkige burn-out. De diagnose AD(H)D had ik toen nog niet, deze komt pas jaren later. Gedreven dat ik was wist ik zeker dat als ik het even rustig aan zou doen, veel thee zou drinken, mediteren met wierook erbij en een boek over boeddhisme zou lezen dat ik in no-time mijn burn-out de baas was. Dit pakte net even iets anders uit en heb hier best een behoorlijke tijd mee geworsteld.

Chaos in mijn hoofd, overprikkeld & woedeaanvallen… Help!

Na al een therapeut versleten te hebben zat ik in between ‘shrinks’ tijdelijk bij de praktijk ondersteuner GGZ. Door mijn AD(H)D praat ik graag en praat ik veel, nogmaals ik had de diagnose toen nog niet. Ik ging zitten en als gewoonlijk lulde ik met alle gemak het uurtje vol. Een waterval van ellende! Ik had alle mogelijke oplossingen zelf ook wel al bedacht, maar ik wist er altijd wel weer een nieuw probleem voor in de plaats te verzinnen.

Tijdens het derde consult hadden we het erover hoe belangrijk een uitlaatklep is. ‘Wat zou jij graag als uitlaatklep willen Kay?’ Ik twijfelde of ik het hardop ging zeggen.

‘Boksen, dan wil ik graag gaan boksen!’

Boksen had altijd al mijn interesse, maar heel eerlijk, ik vond het super spannend om   zonder ervaring een boks club binnen te wandelen.

 ‘Als je doet wat je altijd deed zal je krijgen wat je altijd kreeg.’

Ik liep bij de huisarts naar buiten en belde direct voor een proefles.

Nog steeds in een burn-out, maar nu met bokshandschoenen aan

Mentaal voelde ik me piepklein. Ik was ervan overtuigd dat dit nooit meer zou gaan veranderen. Wat wilde ik me graag fysiek dan wel sterk en fit voelen. Compenseren wat ik aan de andere kant te kort kwam zeg maar. Ik had de proefles gepland bij een boks-vereniging een stuk verderop van waar ik woonde om de kans te verkleinen dat ik een bekende tegen het lijf zou lopen.

Onzeker en bewust van elke stap liep ik de zaal binnen en stelde mezelf voor aan de trainer waar ik eerder die dag contact mee had gehad. ‘Welkom Kay! Hier heb je een springtouw voor de warming up.

Vet! Dit deed ik op de basisschool ook wel eens, alleen draaide dan twee andere het touw en werd er ‘In spin de bocht gaat in… uit spuit de bocht gaat uit’ gezongen of zoiets. Leuk was dat… in mijn gedachten was ik alweer afgedwaald. Terug naar de warming up van mijn eerste boks les.

Bij de andere draaide het touwtje fluitend van de snelheid en werd er met souplesse bijna geluidloos gesprongen op de bal van hun voeten. Ik sprong met een huppelachtige beweging met het daarbij horende ploffende geluid over het touwtje… ‘‘In spin de bocht gaat in… uit spuit de bocht gaat uit’’ Mijn record die training was volgens mij 3x over het touwtje springen zonder te struikelen.

En kijk me nu eens springen als een hert!

Mijn eerste combinatie… 1-2!

We moesten tweetallen maken en net als op de basisschool was ik bang om als enige zonder partner over te blijven. Een moment later stond ik mét partner mijn eerste combinatie van twee stoten te oefenen. 1 – 2 oftewel de voorhand gevolgd door de stoothand.

Hoe simpel kan het zijn? Eerst je linkerarm strekken en vervolgens je rechter. Door de drukte in mijn hoofd en het te zeer bewust zijn van mezelf kreeg ik dit amper voor elkaar.

Op momenten dat ik mijn rechter moest strekken strekte ik mijn linker en soms kreeg ik zelfs een volledige error en strekte ik ze allebei tegelijk. Haha ik meen het! Door de stress in mijn lijf ging het niet helemaal lekker met mijn motoriek. En dan te bedenken dat er nog meer combinaties zijn en dat bij alle deze stoten ook nog eens een beweging met de heupen en voeten hoort. Toch was mijn eerste bokstraining een succes en ging ik laaiend enthousiast naar huis!

Passie, enthousiasme, hyper-focus en nog wat ADD & ADHD voordelen

Concentratie, motivatie en discipline waren altijd een issue in mijn leven. Maar als iets mijn interesse heeft, dan ben ik niet te stoppen en gemotiveerd als geen ander!

Elke dag oefende ik mijn stoten en voetenwerk. Ik keek eindeloos veel bokswedstrijden terug op Youtube en sloeg geen training over. Al snel was ik aan het sparren met jongens met een bak meer ervaring dan ik.

In een korte tijd was ik de sterkste en fitste versie van mezelf geworden. En dat had een gigantisch positief effect op mijn manier van denken en mijn gedrag. Er ontstond weer ruimte in mijn over volle hoofd! Heerlijk!

Ook in de bekende dip neem ik nu de afslag boks club

Als ik weer eens te veel hooi op mijn vork had genomen en daardoor niet lekker in mijn vel zat dan stopte ik vaak als eerste met de dingen waar ik energie van krijg. Het was mij dan vaak nog te veel moeite om mijn sporttas klaar te maken en naar de training te gaan. Met als resultaat dat ik weer in mijn hoofd ging zitten en de manier van denken vaak chaotisch, somber en zwaar werd. Mijn brein beland dan op de bekende rotonde.

Om van die rotonde af te komen hoef ik eigenlijk maar één ding te doen… afslag boks club. Door te boksen ga ik uit mijn drukke hoofd en maak ik weer contact met mijn lichaam. Bewegen is echt een wondermiddel!

Herkennen van de signalen & hulp durven vragen

Nu herken ik de signalen al heel vroeg waardoor ik snel kan bij sturen. Soms schakel ik de hulp in van de mensen om mij heen, want je hoeft dit natuurlijk niet alleen te doen. Het kost me dan net even wat meer moeite om me bij elkaar te rapen en te gaan boksen, maar na de training voel ik me weer als herboren.

Een wens in vervulling… De ring in!

Mijn wens was om voor mijn 30ste een officiële wedstrijd te boksen. Je weet wel, een ring met schijnwerpers, publiek, ronde dames en alles wat erbij hoort. Ik heb hier 8 weken naar toe gewerkt. Hard trainen, gezond eten en genoeg rust nemen. Rust nemen dat willen we nog wel eens vergeten, en wat is dat belangrijk voor ons lichaam én voor ons hoofd.

Mijn trainers en ik stonden te wachten. Toen ik werd aangekondigd liepen we naar de ring. Het publiek was aan het juichen. Nog nooit voelde ik me zo sterk!

Ik had mijn tegenstander al bij de weging gezien. Hij zag er fit uit en net zo vastbesloten om te winnen als ik. We hebben beide alles gegeven. Ik voelde me comfortabel, sterk en domineerde de partij. Heel even focus verliezen en de wedstrijd kon gedaan zijn. Ik heb de wedstrijd op unanieme beslissing gewonnen…. Een wens in vervulling!

Ik in het rood en zonder baard… want ja die baard moet er verplicht af bij amateur bokswedstrijden

ADHD Coach met passie voor de bokssport

Nog steeds train ik met heel veel plezier meerdere keren per week. Mijn doel is om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met de wonderwereld van boksen. Uit je drukke hoofd om weer contact te maken met je lichaam en je gevoel.

Bokstherapie oftewel therapeutisch boksen

Boksen heeft werkelijk mijn leven veranderd. Ik voel me mentaal en fysiek sterk, fit en zelfverzekerd. Voor mijn kennismaking met boksen dacht ik niet dat het mogelijk was om me zo te kunnen voelen. Je kunt denk ik wel begrijpen dat het mijn missie is om ook jou in dit avontuur mee te nemen.

Bokstherapie? Lijkt het je wat? Ik heb er in ieder geval zin in!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor vaders met ADD of ADHD

In dit artikel zal ik je een kijkje geven in de keuken van deze vader én coach met AD(H)D. Een keuken waar Rob geus misschien een mager zesje voor zou geven en op sommige dagen een dikke onvoldoende.

Lees meer...