Bokstherapie

Het medicijn tegen een overprikkeld brein

Bokstherapie

Kan jouw stemming in no-time omslaan? Staat je hoofd altijd aan of heb je juist moeite om in actie te komen?
Ben je klaar met het focussen op de dingen die niet goed gaan en wil je nieuwe mogelijkheden ontdekken en onderzoeken? Lees dan verder!

Bokstherapie Zuid

HeadFull Coaching is onderdeel van Bokstherapie Zuid. Wil je meer informatie over Bokstherapie, Start to Boks of een van onze andere programma’s, neem dan gerust een kijkje op de website.

Het medicijn tegen een overprikkeld brein

Voor mij heeft boksen wonderen verricht en noem het daarom ook het medicijn tegen een overprikkeld brein. Het lijkt mij te gek om ook jou op een super laagdrempelige manier kennis te laten maken met het boksen.

Door bokstherapie ga je je fysiek sterker, zelfverzekerder en weerbaarder voelen. Dit heeft ook weer een enorm positief effect op alles wat zich in je hoofd afspeelt.

Je hoeft zeker geen ervaring te hebben en ook niet in topconditie te zijn. We gaan bewegen en zeker niet rammen.

Wat gaan we doen? Rust & ruimte creëren door te boksen

Terwijl jij de basis van het boksen aan het leren bent gaan we samen aan de slag met belemmerende overtuigingen, emoties en patronen in je gedrag die jou in de weg staan om daar te komen waar je graag wilt zijn.

Boksen staat in deze vorm van coaching als metafoor voor het leven. De kracht van bokstherapie zit in het contact maken met je gevoel door te bewegingen. Ik gebruik de elementen van het boksen om duidelijk te krijgen waar je precies op vast loopt, en belangrijker nog… wat wil je hiervoor in de plaats?

We gaan samen ontdekken wat je anders kunt doen om weer dichtbij jezelf te komen en vol energie en zelfvertrouwen in het leven te staan.

Boksen is ademen

Vaak gaat stress en onrust in het hoofd hand in hand met een hoge en onregelmatige ademhaling. Je bent je hier vaak niet van bewust. Om lekker in je vel te kunnen zitten en vol energie in het leven te staan heeft je lichaam voldoende zuurstof nodig.

Door onregelmatig en oppervlakkig te ademen krijgt je lichaam een signaal van stress. Dit stresssignaal zorgt weer voor onrust in je hoofd. Samen zijn dit de hoofdingrediënten van het ademhalingsprobleem. Je zit als het ware op een rotonde.

Boksen, mediteren, mindfulness & yoga in één adem

Als je iemand verteld dat je emoties in no-time van 0 tot 100 kunnen gaan, of dat je bijvoorbeeld last hebt van concentratieproblemen of een opgejaagd gevoel, dan zal je al snel het advies krijgen om eens een meditatie-oefening te doen, of je eens te verdiepen in mindfulness.

Dit zijn ook zeker geen slechte adviezen, alleen is het contrast vaak te groot tussen mediteren, mindfulness en de enorme wirwar aan gedachtes of dat rusteloze gevoel in je lijf.

Boksen is eigenlijk een beetje hetzelfde als Yoga. Zei ik dit nou echt? Op een bepaalde manier wel ja! Boksen is bewegen en ademen, en dit op een ontspannen manier… ook als het even spannend wordt.

Tijdens de sessies gebruik ik boksen als tool om jou weer in contact te brengen met jouw ademhaling, zodat jij weer de brandstof krijgt om te doen wat je graag wilt doen!

Grenzen aangeven & grenzen verleggen

Ga jij regelmatig over je eigen grens heen waardoor je vaak een opgebrand gevoel hebt? Of voelen dingen al snel aan als spannend en zou je juist je grenzen eens willen verleggen.

Met de bokshandschoenen aan ga je leren hoe je al in een vroeg stadium subtiele signalen kunt herkennen die aangeven dat je even op de rem moet.

Dit werkt ook zo de andere kant op. Je gaat signalen leren herkennen én begrijpen die jou waardevolle informatie geven dat dit weer zo’n moment is om even door te pakken. Boksen is hier een geweldig hulpmiddel voor.

Contact maken met je gevoel

Laten we voor het gemak het brein in tweeën delen. Het denkbrein oftewel de neocortex, en het voelbrein ook wel het limbische brein genoemd.

Draait jouw drukke hoofd overuren en ben je ontzettend goed in van alles en nog wat bedenken, maar heb je moeite met in actie komen en het maken van keuzes?

Als dit voor jou herkenbaar klinkt dan is de kans groot dat je voornamelijk in je denkbrein zit.

Moeite met keuzes maken en in actie komen

Wist je dat je eerst contact moet maken met het voelbrein om überhaupt een keuze te kunnen maken? Ook wordt hier de motivatie aangestuurd die je nodig hebt om in actie te komen. Hoe klein de keuze of de taak ook is… Je moet eerst contact maken met je gevoel om knopen door te kunnen hakken.

Als er geen samenwerking is tussen het denk- en het voelbrein, dan is je hoofd als het ware een schip zonder kapitein.

Door bokstherapie ga je leren om weer contact te kunnen maken met je gevoel. Ik leer je hoe je het stuur weer in handen krijgt. Jij bepaalt de bestemming en het tempo.

Overtuigingen en patronen die jou in de weg zitten om te groeien.

We weten allemaal dat gezonde voeding de bouwstenen zijn voor een fit en sterk lichaam.

Onze manier van denken is als het ware de voeding voor onze stemming én ons gevoel. Welke gedachtes schotel jij je hoofd als ontbijt voor en wat voor een gedachtes voer jij jezelf nog even vlak voor het slapen gaan?

Welke dingen ben je door jouw manier van denken over jezelf gaan geloven? Zijn dit fijne overtuigingen die jouw motiveren en een fijn gevoel geven? Of betrap je jezelf erop dat je manier van denken vaak zwaar, chaotisch en demotiverend is?

Samen gaan wij ervoor zorgen dat ook je hoofd de juiste bouwstenen krijgt die nodig zijn om te groeien.

Verdelen van je energie

Om daar te komen waar je graag wilt zijn is het doseren van je energie super belangrijk. We willen vaak te veel te snel. Het uiteindelijke resultaat is vaak dat je jezelf voorbij rent en ergens halverwege opgebrand voor je uit zit te staren.

Doormiddel van de vragen die ik stel ga jij bij jezelf na… Wat wil ik nou eigenlijk? Wil ik dit ook echt? Waarom wil ik dit? En wanneer wil ik dit voor elkaar hebben?

Samen gaan wij op zoek naar jouw antwoorden die voor rust in je hoofd gaan zorgen.

Therapeutisch boksen voor ADD/ADHD, burn-out en nog veel meer

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van AD(H)D, burn-out en PTSS. Zelf heb ik in 2013 kennis mogen maken met de wonderwereld van boksen. Hier kun je lezen hoe ik in het boksen gerold ben en wat het allemaal voor mij heeft betekend.

Het is mijn missie om deze ervaring met jou te delen! Ik zeg het nog een keer… Boksen is het medicijn tegen een overprikkeld brein!

Voor wie is bokstherapie bedoeld?

Diagnoses zijn voor mij niet belangrijk. Bokstherapie is voor jou bedoeld als:

 • Je wilt ontdekken wat je passie is
 • Je hebt last van een vol hoofd
 • Je loopt vast op bepaalde gebieden in het leven
 • Je hebt het gevoel dat er meer in zit maar dat het er niet uitkomt
 • Je hebt moeite met je concentratie
 • Je emoties gaan in no-time van 0 tot 100
 • Je voelt je snel overprikkeld
 • Je hebt moeite met keuzes maken
 • Je voelt onrust in je lichaam
 • Je hebt het gevoel niet goed genoeg te zijn
 • Je zit in een burn-out of je hikt er tegenaan
 • Eigenlijk voor iedereen die tijdens het lezen ook maar een piep klein beetje heeft gedacht ‘misschien is dit wel iets voor mij’

Het allerbelangrijkste is dat wij een klik met elkaar hebben. Zoiets voel je al snel en daarom is een eerste kennismaking ook altijd vrijblijvend.

Zullen we de bokshandschoenen aantrekken?

Bokstherapie Limburg

In overleg kunnen de sessies ook bij jou thuis of op een andere locatie plaatsvinden waar jij je prettig voelt. De sessies zijn meestal in Geleen of Beek (Zuid Limburg), maar er zijn ook nog andere mogelijkheden in de omgeving.

Maastricht, Beek, Stein, Elsloo, Sittard-Geleen, Heerlen, Valkenburg, Born & Echt-Susteren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je meer informatie of een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek? Stuur dan gerust een berichtje via het WhatsApp icoon onderaan de pagina of via het contactformulier.

Veel gestelde vragen over bokstherapie

Je hoeft geen eigen bokshandschoenen te hebben om te starten met bokstherapie. De materialen zijn allemaal aanwezig. Mocht je toch graag eigen bokshandschoenen willen aanschaffen, dan kun je eens een kijkje nemen op de website van Fightshop4u. Ze zijn gevestigd in Sittard en hebben bokshandschoenen en nog veel meer in elke prijsklasse.

Bokstherapie wordt meestal niet vergoed. Ga dit zelf voor de zekerheid na bij jouw zorgverzekering.

Het allerbelangrijkste is dat je iets aan hebt waar jij je comfortabel in voelt en waar je makkelijk in beweegt. Je hoeft niet direct een nieuw sporttenue of trainingspak aan te schaffen. Laten we eerst eens kennis maken.

ADD & ADHD speelt zich vaak voor een groot gedeelte af in het hoofd. Door te bewegen maak je weer contact met je lichaam, waardoor de onrust in het brein op een fijne en natuurlijke manier wordt afgebouwd. Ook komen er tijdens het bewegen stofjes vrij die je kunt zien als de bouwstenen voor een blij, gelukkig en voldaan gevoel.

Een burn-out is het resultaat van langdurig over je eigen grenzen heen gaan. Het aangeven of verleggen van je grenzen is een onderdeel van bokstherapie. Door te boksen ga je weer vertrouwen krijgen in je lichaam en dat heeft weer een enorm positief effect op alles wat zich in je hoofd afspeelt. Je zult gaan merken dat er weer rek ontstaat.

Therapeutisch boksen kan worden ingezet als…

 

 • Je je zelfverzekerd wilt voelen
 • Je rust wil in je drukke hoofd
 • Je wilt je ontdekken wat jouw passie is
 • Je wilt belemmerende patronen in je gedrag doorbreken
 • Je bent perfectionistisch en vaak hard voor jezelf
 • Je wilt weer contact maken met je gevoel
 • Je wilt je gehoord, gezien & gewaardeerd voelen
 • Je wilt je gevoelens kunnen uiten
 • Je wilt keuzes maken en knopen doorhakken
 • Je hebt behoefte om eens écht te kunnen ontladen van de stress op je werk, op school of privé.
 • Je wilt leren om je grenzen aan te geven of juist te verleggen
 • Je zit in een burn-out, of je hikt tegen een burn-out aan
 • Je hebt snel wisselende stemmingen en wilt je weer lekker in je vel voelen

Nee je hoeft zeker geen ervaring te hebben en ook niet in topconditie te zijn. We beginnen bij het begin en dat is voor iedereen anders.

Bokstherapie is voor iedereen die aan zichzelf wilt werken om daar te komen waar je graag wil zijn. 

Ook is bokstherapie uitermate geschikt vour jou als jij je herkent in de kenmerken die bij ADD & ADHD horen. Nogmaals, diagnoses zijn voor mij niet belangrijk.

Therapeutisch boksen is onwijs effectief bij het herstel van een burn-out.

De sessies duren een uur. Ik houd er altijd rekening mee dat het kan uitlopen.

Je kunt je heel eenvoudig voor een proefles aanmelden of voor meer informatie vragen via het contactformulier of via WhatsApp. Je kunt natuurlijk ook even bellen.

Nee, voor bokstherapie moet je fysiek aanwezig zijn. Wel kun je bokstherapie afwissel met online coaching-sessies.

Er zijn meerdere locaties mogelijk in de omgeving;

Maastricht, Beek, Sittard-Geleen, Valkenburg, Heerlen, Stein, Elsloo & Echt-Susteren.

Waar de sessies plaatsvinden bespreken we op voorhand.

Boksen is...

Grenzen aangeven en verleggen…

Geduld en timing…

Respect en contact…

Kracht en vertrouwen…

Tijd en een doel…

Focus en ontspanning…

Praten in stilte…

Het hier en het nu…

Boksen is ademen… Boksen is rust…